Sk 22 S201  Finiekette

Typ: Segelbåt, Skärgårdskryssare (22 kvm)
Konstruktör: Harry Becker
Byggd: 1935, Rödesunds båtvarv, Karlsborg
Material och mått: Hondurasmahogny, längd 11,76 m bredd 2,01 m
Rigg: 3/4 Marconi
Ägaren bosatt i Hjälteby (Tjörn), Västra Götalands län

Finiekette konstruerades och byggdes som lottbåt åt Göta segelsällskap på Långholmen i Stockholm. Segelsällskapet hade inriktning på en "folkligare" medlemskår, vilket gjorde att man beställde en "folkligare" båt. Det är en elegant och välhållen båt som seglats i flera Skärgårdskryssarepokaler och även SM. Finiekette är en klassisk kappseglare som nyttjats både i både på ost- och västkusten. De insatser som nuvarande ägaren gjort bidrar till att båten både bevaras och kan användas.

1935 beställdes båten av Göta Segelsällskap för att ha som utlottningsbåt. Vem som vann utlottningen vet jag inte 1939 var Ville Lindal från Göteborg ägare tills i slutet på 40-talet.
Nästa ägare var troligtvis Per-Erik Pettersson som troligtvis köpte den 1942 och sålde den 1977 och han hade haft båten i Södertälje,
Den såldes till Leif Fallsjö i Västervik som i sin tur sålde båten till mig 1990.
 
Jag vill påpeka att Finiekette är världens snabbaste träsegelbåt i hård vind och hög och besvärlig sjö. Då har Wasa 55:an och Ylvan ingen chans.
 
Vi var bl.a helt överlägsna på Europe Week 2000 i den hårda vinden och besvärlig sjö som det kan vara i Norge.
 Vi seglade förbi bl.a.12:an Erna Signe, alla 8:orna och 95:an Britt-Marie. Vi seglade från Hankö till Son i 10 m/s. Hon går mycket bra på kryssen.
Första seglingen från Fredrikstad till Hankö var vi också överlägsna och seglade förbi de flesta båtar som startade 10 minuter före oss.
Seglingen började med slörben söder ut efter ett tag rundade vi ett sjömärke. En 6:a och en 5,5:a rundade före oss. De båda hade spinnaker och vi seglade utan. När det blev kryss och mycket besvärlig sjö med höga vågor susade vi förbi dom.
Efter den seglingen fick vi handkapptalet 1,34, 6:0rna 1,28, 5,5:an 1,36. 5,5:an fick högre för att de hade spinnacker.
5.5:an var helt nybyggd.
 
Kommer mer senare.
 
Med vänlig hälsning alla 
 
Leif Caspersson